В Ізраїлі вирощують стейки, які не відрізнити від справжньої яловичини

Інновації

Дослідники з Ізраїльського технологічного інституту досягли прориву у виробництві культивованого м'яса, вирощеного поза тіла тварини.

За останні кілька десятиліть професор Шуламит Льовенберг, декан факультету біомедичної інженерії Техніона, розробив інноваційну технологію вирощування культивованого м'яса на лісах з соєвого білка. Спочатку вона призначалася для медицини, зокрема - для тканинної інженерії і створення ТРАНСПЛАНТОВАНОЇ.

На сьогоднішній день існує безліч стимулів для розвитку галузі культивованого м'яса. До них відносяться шкоди навколишньому середовищу, викликаний м'ясопереробної промисловістю, масове використання антибіотиків, що прискорюють появу стійких до ліків бактерій, етичні дебати щодо страждань тварин і шкідливий вплив промисловості на екологію через інтенсивне використання природних ресурсів.

Aleph Farms - перша компанія, яка успішно вирощує стейки без забою. Професор Льовенберг є партнером-засновником компанії і її головним науковим співробітником. У статті на порталі Nature Food він розповів про те, як все за три-чотири тижні співробітникам компанії вдається виростити м'ясо, за структурою і кольором схоже з яловичиною. За його словами, цей процес мало відрізняється від природного, як якщо б клітини тканин росли в організмі здорової корови.

Як це відбувається? Клітини ростуть на каркасі, який замінює позаклітинний матрикс, властивий тваринам. Оскільки підсумкова мета - це продукт харчування, «будівельні ліси» також повинні бути їстівними, так що команда розглядала лише придатні в їжу альтернативи. Вибір припав на соєвий білок - дешевий побічний продукт, одержуваний при виробництві соєвої олії. Він багатий на протеїн, а його пориста структура відмінно підходить для росту тканин.

Завдяки безлічі крихітних отворів в структурі білка, клітини налипають на нього і починають ділитися. Через отвори до них надходить кисень і поживні речовини, необхідні для нарощування м'язової тканини. Крім того, у міру необхідності цей каркас можна модифікувати під конкретний форм-фактор.

В результаті тестування було доведено, що м'ясо за смаком та текстурою практично ідентично натуральному стейку. Професор Льовенберг зазначає, що в майбутньому його команда планує використовувати і інші рослинні білки для створення основи. «Ми вирощуємо м'ясо на рослинній основі так само, як це робить корова, що поїдає траву і зерно», пояснює він.

site:openforest.org.ua Саме в такому ключі нині в трудових колективах держлісгоспів України триває обговорення параметрів і аспектів реформування...

Працівники Добрянського лісгоспу 21 березня перекрили міжнародну трасу Київ-Нові Яриловичі, пише Суспільний кореспондент. Мета акції: привернути увагу...

Як необхідно проводити реєстрацію в Єдиному реєстрі установок, що підпадають під МЗВ, в якій установі та на основі яких нормативних документів...